DESIGN PROFESSIONAL LIENS REVISITED:
ISSUES RAISED BY MULTI/TECH

Doug Gallagher

A recent case concerns an Oregon
construction lien claimed by an engineer,
Multi/Tech  Engineering  Services, Inc. v.
Innovative Design & Construction, LLC, 274 Or
App 389 (Oct. 14, 2015) The case is important
because it raises at least two important issues
about the potential Oregon lien rights of architects,
landscape architects, land surveyors and registered
engineers (together referred to in this article as
“Design Professionals™).

1. Who is an “agent of the owner?” To
claim a lien, a Design Professional must provide
the services described in ORS 87.010(5) ' “at the
request of the owner or an agent of the owner.”
“Agent of the owner” is not defined in ORS
Chapter 87> and this author is not aware of any
reported case law that construes this statutory
phrase.

The facts of Multi/Tech, however, provide
at least one trial court’s view. In Multi/Tech, an
owner of real property enlisted Innovative Design

' ORS 87.010(5) provides: “An architect,
landscape architect, land surveyor or registered
engineer who, at the request of the owner or an
agent of the owner, prepares plans, drawings or
specifications that are intended for use in or to
facilitate the construction of an improvement or
who supervises the construction shall have a lien
upon the land and structures necessary for the use
of the plans, drawings or specifications so
provided or supervision performed.”

2 An “agent of the owner” described in ORS
87.010(5) should not be confused with a
“construction agent” defined by ORS 87.005(3)
who is relevant to most other construction liens by
contractors and suppliers under ORS 87.010(1).
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& Construction, LLC? under an oral agreement to
perform “all [of] the [initial] ground work” for
development of the property, including obtaining
design work, City approvals, and project
financing.  Multi/Tech, 274 Or App at 392,
Innovative then hired Multi/Tech, a registered
engineer, to perform the design services for the
development approvals. Multi/Tech, 274 Or App
at 393. On these facts, the Appeals Court affirmed
the trial court’s finding that Innovative was the
“agent in fact” of the property owner, but only in
the context of affirming that the owner was liable
to Multi/Tech on a breach of contract claim. Id. at
399.  Therefore, the Court’s acceptance of
Innovative as an agent of the owner is dicta insofar
as analyzing lien rights.

While Multi/Tech did not specifically
address the definition of “agent” for purposes of
ORS Chapter 87, sources of law from other
contexts, however, may provide guidance. For
example, in Vaughn v. First Transit, Inc., 346 Or
128 (2009), the Court evaluates the term “agent”
used (but not defined) in the Oregon Tort Claims
Act (“OTCA”)* and declares:

To be an “agent” — using the well-defined
legal meaning of that term — two
requirements must be met: (1) the individual
must be subject to another’s control; and (2)
the individual must “act on behalf of” the
other person. Vaughn, 346 Or at 137.

3 . .

Interestingly, Innovative is referred to as an
“unlicensed contractor” in the case caption without
any discussion in the opinion.

* In Vaughn, the issue was whether a company that
provided airport shuttle bus drivers to the Port of
Portland was an “agent” of the Port, such that the
shuttle bus company was entitled to protection
under the Oregon Tort Claims Act from third party
claims. Vaughn, 346 Or at 131; ORS 30.265(1)
(Agents of a public body who commit torts while
acting within the scope of their employment or
duties are entitled to indemnification from third
party claims.).
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Of particular significance, the court
assigned importance to the ability of the principal
to give “interim” instructions to distinguish
“agents” from independent contractors:

The power to give interim instructions
distinguishes principals in agency relationships
from those who contract to receive services
provided by persons who are not agents.
(citing RESTATEMENT (THIRD) OF AGENCY §
1.01 comment f (2006)).

Vaughn, 346 Or at 136.

Courts may also look to other statutes that
define or characterize certain persons or entities as
having attributes consistent with agency. See e.g.
ORS 67.090(1) (“Each partner is an agent of the
partnership for the purpose of its business™); ORS
63.140(1) (Subject to certain qualifications, “each
member is an agent of the limited liability
company”); ORS 100.405 ((1)(a) (“An association
of unit owners shall * * * serve as a means
through which * * * [condominium] unit owners
may take action).

2. Notice of Right to a Lien. A second
significant issue in Multi/Tech is that the Court of
Appeals held the construction lien was invalid
because the trial court record did not establish
whether the lien claimant either provided a Notice
of Right to a Lien (“Notice”) (as required by ORS
87.021(1)) or avoided the requirement to provide a
Notice under the “commercial improvement”
exception in ORS 87.021(3).

In order to perfect a valid lien, ORS
87.021(1) requires a Design Professional to
provide a Notice (in substantially the form
required by ORS 87.023) to the owner of the site if
“material, equipment, services or labor” is
provided at the request of someone other than the
owner.” A Notice is not required, however, if the
lien claimant “performs labor upon a commercial

5 ORS 87.021(1) also contains a prohibition
against a Design Professional claiming a lien
under ORS 87.010(5) or (6) if services are
provided for an owner-occupied residence at the
request of an agent of the owner.

improvement or provides labor and material for a
commercial improvement.” See ORS 87.021(3).

The lien claimant Multi/Tech argued that
the trial court record shows the lien claimant
provided a Notice to Innovative as an attachment
to its agreement for services, and therefore,
Multi/Tech served the notice upon the owner.
Multi/Tech, 274 Or App at 397 n.5. Implicitly, the
lien claimant apparently argued that notice
provided to Innovative as an agent of the owner
discharged the obligation to provide Notice to the
owner (i.e. that notice to agent constitutes notice
imputed to the principal). Of course, such an
argument contradicts the plain language of the
statute — that if a Design Professional does not
contract with the owner, a Notice must be given to
the owner of the site under ORS 87.021(1). The
Court side-stepped the lien claimant’s argument
simply by focusing on the fact the Notice of Right
to a Lien form attached to the lien claimant’s
contract had not been filled out with the
information required by ORS 87.023, so the notice
failed to substantially comply with ORS 87.023 as
required by ORS 87.021(1). Multi/Tech, 274 Or
App at 398 n.6. Had the lien claimant properly
filled out the Notice, however, the Court would
have had to confront a more interesting issue: Can
notice given to the agent be imputed to the owner
under common law agency principles or does ORS
87.021(1) trump agency principles by explicitly
requiring a lien claimant give notice to the owner,
not the agent?

As noted above, the Court also disallowed
the lien because Multi/Tech did not provide labor
on a “commercial improvement” as required to
avoid the Notice requirement under ORS
87.021(3). The Court held that the onsite
activities of Multi/Tech were too incidental to
qualify Multi/Tech as a person who “performs
labor upon” or “provides labor and materials” to a
“commercial improvement” as is necessary to
avoid the Notice of Right to a Lien requirement
under the ORS 87.021(3) exception. Id. at 395-
396 (citing Teeny v. Haertl Constructors, Inc., 314
Or 688, 597-599 (1992)). Multi/Tech’s onsite
activities consisted of digging some test holes,
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taking  measurements,  conducting  “field
exploration work™ and taking a soil sample. Id. at
398.

The court failed to note, however, that the
term “services” — explicitly mentioned in the rule
requiring the Notice in ORS 87.021(1) — is not
mentioned anywhere in  the “commercial
improvement” exception to providing Notice in
ORS 87.021(3). Had the “labor” performed onsite
by Multi/Tech been more than incidental, ORS
87.021(3) still does not provide an exception to
the requirement that a lien for “services” provide a
Notice of Right to a Lien. The seemingly best
result Multi/Tech could have obtained is a lien for
the onsite “labor” — the test holes, measurements
and field exploration under ORS 87.010(1).°

3. Conclusion. The Multi/Tech case
raises some interesting questions that Design
Professional lien claimants face, but ultimately
falls short of providing clear guidance to
interpretation of the statutes associated with
Design Professional liens.

% Note that “labor” and “services” is not defined in
ORS Chapter 87, however, labor is clearly
described in reference to ORS 87.010(1) and (2)
liens, so by elimination, “services” must refer to
those liens claimed under ORS 87.010(5) by
Design Professionals. See 87.021 (1) (“Except
when material, equipment, services or labor
described in ORS 87.010 (1) to (3), (5) and (6) is
furnished at the request of the owner, a person
furnishing any materials, equipment, services or
labor described in ORS 87.010 (1) to (3), (5) and
(6) for which a lien may be perfected under ORS
87.035 shall give a notice of right to a lien to the
owner of the site. * * **),
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